Svartlöga

Skibet, der repareres med kunst

Kan man reparere og hele et totalskadet skib med kunst? Kan gamle søulke og unge kunstnere finde fælles fodslag? Tja, måske lyder det mærkeligt – men det er lige det, der sker på ”Svartlöga”. Med Merkur Fondens gave på 200.000 kr., muliggjort af en øremærket donation, har arbejdet fået et kæmpe skulderklap.

Svartlöga har haft en omtumlet tilværelse: Bygget i 1964 til at være minestryger, men modelleret som en dansk fiskekutter. I 2005 ombygget til sejlføring af den ny ejer Henrik Grønborg i Danmark. Henrik Grønborg påbegyndte en række kulturelle og kunstneriske aktiviteter på skibets sejladser rundt i Danmark.

Men planen om en Atlanterhavsrejse over 15 måneder sluttede med forlis allerede ud for Holland i den Engelske Kanal. Beslutningen om at hæve Svartlöga efter forliset i 2018 og gøre det sejlklart igen, indebar også en beslutning om at gøre kunsten til det redskab, som skulle hele og reparere skibet – ja, give det en genopstandelse. Svartlöga fungerer nu som en kunstnerdrevet udstillingsplatform, men det er også et gammelt foreningsejet skib, som bliver vedligeholdt af en dedikeret skare søulke, håndværkere og andre interesserede.

Skibet som udstillingsrum er en udfordring for kunstnerne. Der er ingen rette vinkler og kun lidt plads, og skibet ligger både som et mellemrum og bindeled mellem land og vand. Skibet og dets placering og historie tvinger kunstnerne til at tænke skib, hav og land med ind i de værker, som skal udstilles der.

Samtidig er skibet så heller ikke længere ”bare” skib, men bliver noget andet og mere ved at blive brugt på denne utraditionelle måde, ved at blive ”besjælet” med kunst.

Men skibet var totalskadet! At få gjort det i stand igen var og er en kæmpeopgave, som ikke bare har kostet mange arbejdstimer, men også mange penge. Og stadig er der ingen rig – den var røget i forliset. Skibet kan sejle for motor nu, men ikke for sejl, og det vil være en vigtig milepæl, at skibet igen kommer ud at sejle for sejl igen. Et medlem siger:

"At vi nu får mulighed for at renovere riggen vil gøre, at jeg helt sikkert vil fortsætte som medlem og følge projektet tæt. Det er en unik mulighed for at lære en masse om skibshåndværket og alle de overvejelser, vi skal igennem i processen".

Med gaven fra Merkur Fonden - muliggjort af en anonym donation – vil foreningen nemlig ikke bare få råd til årets reparationer men også til nye master og ny rig. Desuden vil udstillingerne, som er planlagt i 2022, kunne løbe af stabelen som planlagt.

Foreningens ca. 30 medlemmer har arbejdet i årevis, og det er et godt, stærkt fællesskab, men de er selvfølgelig virkelig glade for, at der nu er kommet det kæmpe skulderklap:

Et bestyrelsesmedlem siger:

"Det er fuldstændig væsentligt, at vi snart kan give medlemmer og støttepersoner noget tilbage i form af oplevelser på havet. Det er mange år, folk har holdt fast og hjulpet igen og igen på trods af, at der sjældent har været den store gulerod forude. Det er der nu."

Læs evt. mere om Svartlöga: www.svartloga.dk

Vil du gerne støtte kunst og kultur?

Du kan øremærke din gave til Merkur Fonden til kunst og kultur.