Bytte, bytte købmand
Plastik for mad
Bali lever af turisterne. Når coronaen rammer, kollapser økonomien. Det er så galt, at det er nødvendigt med nødhjælp. Thea Melgaard iværksatte en dansk indsamling, som hendes energiske balinesiske veninde omsatte i helt nødvendig hjælp. Men nu har de udvidet konceptet: Byt plastik til mad. Merkur Fonden har givet projektet et ekstra skub.
Op mod 80% af økonomien på Bali er direkte eller indirekte afhængig af turisterne. De forsvandt i marts, og her ni måneder senere er situationen den samme.
Thea Melgaard, som i 13 år er kommet tilbage til den samme landsby på Bali, har knyttet et nært venskab med en ressourcestærk og respekteret kvinde, Ni Ketut Yudani – eller Ketut til daglig. De har sammen etableret et lille hotel.
Thea var tilfældigvis på Bali i marts og så, hvordan livsgrundlaget i landsbyen forsvandt. Med Ketuts hjælp blev der udtænkt en plan for i første omgang at få hotellets ansatte godt gennem krisen. Tilbage i Danmark iværksatte Thea en indsamling via facebook, og med de indsamlede penge opstod ideen om at hjælpe flere. Med en indsamlingstilladelse til ”Hjælp Bali” og et fornyet opslag skaffede de nok til uddeling af nødhjælp til de trængende i landsbyen. Ketut er beslutsom og velorganiseret, og god til at få det til at fungere.
Så byggede de videre: Hvorfor ikke kombinere nødhjælpen med en meget tiltrængt oprydning i al det plastik, der ligger og flyder på den smukke ø? Det er allerede igangsat andre steder. Nu er konceptet: Byt plastik for nødhjælp. De voksne er ikke lette at give nye vaner, men mad er en god motivator og med Merkur Fondens hjælp bliver der nu lavet plakater, vægmalerier mm, som kan formidle projektet, også for de mange analfabeter. Men børnene kan måske gives helt nye vaner, hvis de lærer noget om problemerne. Nogle af pengene skal derfor bruges til undervisningsmateriale om bæredygtighed, forurening og nytten af at få plastikken væk fra naturen. Næste skridt er allerede planlagt: Når plastikken samles sammen, skal den nyttiggøres. Genbrug af plastik kan desværre ikke lade sig gøre endnu, men der skal anskaffes en lille pelleteringsmaskine, så plastikken kan sælges som brændselspiller til et lokalt kraftværk. Indtægten vil så i fremtiden være med til at betale nødhjælpen. Det er ikke perfekt, men det er et stort skridt fremad.
Og det er mange fluer med et smæk: Nødhjælp til de trængte balinesere, forureningsbekæmpelse, energiforsyning, undervisning i bæredygtighedstemaer - og engelskundervisning.