Reach4Rwanda
Baho Nawe - Alle har ret til et liv
Har du prøvet at hækle en grydelap, snitte en træfigur eller strikke en hue, kender du også den ro og selvforglemmelse, der breder sig i krop og sind ved at sidde og nørkle med noget i hænderne. Sidder vi tilmed sammen med andre, kan det også blive til en livgivende måde at være sammen. Og til slut sidder vi med et resultat af arbejdet, som giver dyb tilfredsstillelse. For nogle kan det være vejen ud af isolation og forarmelse.
I Rwanda er det desværre ofte forbundet med skam og udstødelse at føde et handicappet barn. Mødrene bliver ramt på mange fronter: Fædrene forlader ofte familien; pasningen af det handicappede barn kan binde moderen til hjemmet, så de ikke kan passe et arbejde; dertil kommer stigma og udstødelse. Den sociale isolation følges altså meget ofte af en enorm økonomisk forarmelse – og sommetider også af mentale problemer.
Betina Ringby har undervist på fysioterapeutskolen i Aalborg, og har i mange år haft projekter i Rwanda, som hun derfor kender godt. Nogle af projekterne handler netop om at synliggøre og aftabuisere det at have et handicap – blandt andet med dans.
I den forbindelse stødte hun også på mødrene til handicappede børn. Inspireret af Anne Kirketerps arbejde med ”craft psykologi” (craft betyder håndværk/håndarbejde/kunsthåndværk) har hun udviklet et koncept, hvor hun samler kvinder i netop den situation. I løbet af nogle uger lærer de med en lokal lærers hjælp at hækle og strikke, og de afslutter med at lave nogle tæpper og huer. Selve kurset afsluttes med en udstilling, hvor deres arbejder vises i forbindelse med en danseforestilling.
Nogle kvinder får mulighed for at blive ansat i en lokal strikkevirksomhed Wase efter kurset. Andre kan blive selvforsørgende, fordi de kan sælge deres håndarbejde fra hjemmet. Nogle kvinder bliver uddannet til ”superbrugere”, der kan lære andre at hækle og strikke.
En kvinde fortæller: ”Jeg har aldrig hæklet før. Jeg troede ikke, at nogen ville interessere sig for at lære mig noget, der kan sætte mig i stand til at forsørge mine børn. Jeg er evigt taknemmelig. Og superspændt på hvad jeg nu kan udrette med det nye håndværk, jeg har lært.”
En anden kvinde fortæller: ”Efter at mit handicappede barn døde, blev jeg deprimeret. Men at være sammen med alle disse kvinder og hækle sammen med dem – det er den rene terapi for mig.”
Ikke alene giver kurserne mødrene en mulighed for at komme ud af deres isolation. De møder også andre i samme situation, får et meningsfuldt fællesskab og de lærer et håndværk, som kan give dem noget at leve af, selvom en del af dem er bundet til hjemmet. Hvis selve håndarbejdet tilmed også kan skabe større ro i sårbare sind – ja, så er der vist ”fuld plade”.
For Merkur Fonden giver det virkelig god mening at støtte dette lille projekt, der har så mange gode virkninger på en gang. Projektet lever til fulde op til sit navn: ”Baho Nawe” – ”Alle har ret til et liv”.