Biodynamisk Forskningsforening - et af Merkur Fondens partnerskaber
Vitale agurker!
Årets første agurker bliver allerede høstet nu i de danske drivhuse, som jo opvarmes kunstigt. Men selvom høsttidspunktet på den måde fremskyndes, kan man få agurker af meget høj kvalitet – med den rigtige dyrkningsmåde. Metoden til at måle kvaliteten kan vise sig at være enkel, let at forstå for lægfolk – og støttet af Merkur Fonden i det mangeårige partnerskab med Biodynamisk Forskningsforening.
Jens-Otto Andersen fra Biodynamisk Forskningsforening laver forsøg med ”vitalitetstest” af agurker. Det har nemlig vist sig, at der er stor forskel på agurkers evne til at bevare farven og gro sammen igen, hvis man skærer dem i stykker, lægger dem tæt sammen igen, pakker dem i film og lægger dem i varmeskab. Nogle agurker gror sammen igen og holder i ugevis. Andre rådner hastigt, og der er tilmed en tydelig sammenhæng med sorter og dyrkningsmåder.
Indtil videre synes metoden at være ”reproducerbar”, dvs. den kan bruges i naturvidenskabelig forskning. Som noget virkeligt interessant synes testen endda at kunne skelne økologisk dyrkede fra biodynamisk dyrkede agurker. Den påviser altså kvalitetsforskelle, som ikke kan fanges med de hidtil anvendte videnskabelige metoder.
For at sikre validiteten af testen, samarbejder Jens-Otto Andersen i 2021 med kolleger fra laboratorier i Tyskland og Polen, som skal lave de samme tests. Med et positivt udfald af dette arbejde kan denne test betragtes som naturvidenskabeligt valid.
Intuitivt er det let at forstå som et sundhedstegn, at en agurk har en kvalitet, så den holder godt. Tilmed er testmetoden relativt billig og enkel. Testen har derfor potentiale til at blive et vigtigt arbejdsredskab for de større gartnerier, og der gøres forsøg med at udvide den til andre afgrøder.