Fra madspild til fællesskab

Mad til Alle - Fødevarefællesskab

Alle kan blive enige om, at madspild er dumt, og efterhånden gøres der også en del ved det. I Gilleleje har Mad til Alle-projektet taget tanken et skridt videre. Ikke alene samler de mad ind, som ellers skulle kasseres – de involverer også flygtninge og udsatte i at forarbejde og forbedre varerne, inden de atter kommer ud til udsatte mennesker. Der hjalp Merkur Fondens støtte.

Alle har brug for mad - og lidt mere

Mad til Alle indsamler overskudsfødevarer fra supermarkeder og grønt-, frugt- og bæravlere, som de renser, pakker og videregiver til kontanthjælpsmodtagere og flygtninge på integrationsydelse. Men projektet har ikke bare til formål at mætte slunkne maver. Det skal også give rum for aktive fællesskaber for mennesker, der er udsatte. Alle aktiviteter er baseret på et arbejdsfællesskab på tværs af alder, herkomst og formåen.

Giver fødevarerne større værdi

Konkret gav Merkur Fonden til et par små ideer, der skulle give de indsamlede fødevarer mere værdi: 1) redskaber til at gøre det muligt at bevare og forædle fødevarer ved at lave ost, yoghurt, kefir, saft mv. 2) plantekasser og redskaber til at plante kasserede krydderurter ud, så de kan blive genoplivet til sunde fødevarer.