Bæredygtigt byggeri

Uddannelse af fremtidens håndværkere

Hvordan skal vi bygge bæredygtigt, hvis ingen lærer om det? En ny generation af byggehåndværkere skal ændre på det. Merkur Fonden har skabt et program under overskriften Bæredygtig Byudvikling link. Et af de støttede projekter handler om at få bæredygtighed ind i byggefagenes uddannelse.

To bæredygtige lærlinge gør sig tanker om fremtiden. Foto: NEXT kbh

Hvordan skal vi bygge bæredygtigt, hvis ingen lærer om det? En ny generation af byggehåndværkere skal ændre på det. Merkur Fonden har skabt en pulje under overskriften Bæredygtig Byudvikling. Et af de støttede projekter handler om at få bæredygtighed ind i byggefagenes uddannelse.

Det er nemlig en helt konkret forhindring for udviklingen af bæredygtigt byggeri, at der mangler håndværksmæssig viden og erfaring. Den viden har en gruppe københavnske tømrerlærlinge efterspurgt i forbindelse med deres uddannelse. Ikke kun for dem selv, men med henblik på at give byggefagene et bæredygtighedsløft som helhed. Med en bevilling fra Merkur Fonden blev der gjort noget ved det.

Træfagene for bæredygtighed

Tømrerlærlingene i København dannede fagfællesskabet ”Træfagene for bæredygtighed” og pressede på for større fokus på bæredygtighed i uddannelsen, både i form af viden om bæredygtige materialer og fokus på byggeri med mindre ressourceforbrug og spild. De ønskede en uddannelse, som ville sætte dem i stand til at blive forandringsagenter i byggeriet.

NEXT

Tømreruddannelsen på NEXT – den største ungdomsuddannelsesinstitution i Danmark – tog handsken op. Det blev til pilotprojektet af samme navn: ”Træfagene for bæredygtighed” Projektet har sat sig som mål, at ” I 2024 vil den første håndværker ved siden af sit svendebrev kunne stå med en certificering i bæredygtigt byggeri i hånden.” Det kræver naturligvis også en opkvalificering af lærerkræfterne, så alle skal blive dygtigere.

Med initiativet kan vi se frem til en ny generation af håndværkere, som ikke bare selv vil kunne bygge bæredygtigt, men også vil kunne påvirke deres kommende arbejdsgivere, fordi de kan dele deres viden om nye og gamle materialer og teknikker til bæredygtigt byggeri.