ET NYT BLIK PÅ ØKONOMI

Hvordan kan økonomien tjene mennesket, snarere end omvendt? - det spurgte filosoffen Christian Egge en række personer om. Med Merkur Fondens støtte blev det til en bog.

Christian Egges samtaler på bogform

At der er brug for nytænkning indenfor økonomien, er der vist mange som synes. Hvad der skal ske er straks sværere, for mange af de økonomiske vanetænkninger er så stærke, at vi gerne kalder dem økonomiens eller markedets love eller lovmæssigheder.

Men nye tanker skal der til for at skabe ny handling.

Der er heldigvis folk, der tænker i alternativer. Christian Egge, som er norskfødt filosof, lod sig inspirere af finanskrisen i 2008 til at indlede samtaler med 12 økonomer og 2 erhvervsledere om andre måder at tænke økonomi på. De samtaler blev til bogen ”Levende Økonomi – ledende økonomer tenker nytt”, som Merkur Fonden støttede udgivelsen af.

Kort fortalt handler bogen om praktiske eksempler på - og tanker om - erhvervslivets og økonomiske aktørers muligheder for direkte at arbejde for en bæredygtig udvikling lokalt og globalt. Et stikord for den type økonomisk virksomhed er at arbejde for den tredobbelte bundlinje – hvor regnskabet ikke bare handler om profit, men lige så meget om bedrifters bidrag til en sund og retfærdig udvikling for mennesker og miljø (People, Planet, Prosperity).