Bedre levevilkår gennem uddannelse og sammenhold

Kologh Naba

Burkina Faso er et af verdens fattigste lande, men siden 2003 har en lokal andelsforening med ca 60 medlemmer arbejdet for at forbedre levevilkårene blandt medlemmerne. Det er både kvinder og mænd, som med forskellige aktiviteter kan øge deres indtægter. Med Merkur Fondens hjælp har den danske støtteforening hjulpet til.

Fra sæbeværkstedet. Sæben og mange andre produkter sælges gennem foreningens danske webshop. Foto: Kologh Naba

Danske Else Trærup var ansat i Dansk Røde Kors i Vestafrika, og boede i Saaba i udkanten af hovedstaden Ougadougou. Da hendes kontrakt udløb, grundlagde hun foreningen Kologh Naba med sine naboer med henblik på at forbedre deres færdigheder, så de kunne skabe bedre livsvilkår for dem selv og deres familier. De nu ca 60 medlemmer har alle i tidens løb lært et håndværk. Ca ti kvinder arbejder i vævestuen, ti i syværkstedet, fem i sæbeværkstedet, nogle strikker karklude, nogle arbejder i haven med at fremstille grønsager, nogle er uddannet til elektrikere og murere, nogle driver den lille restaurant. Elektrikerne har for eksempel arbejdet meget med at sætte solcelleanlæg op. Murerne er blevet uddannet i det traditionelle murerhåndværk i Burkina Faso – et meget bæredygtigt byggeri, som bruger de stedlige ressourcer og gamle smukke teknikker: Der anvendes kun soltørrede sten og ikke træ, som er en meget knap ressource.

Desværre er Burkina Faso vanskeligt stillet, da terroren vinder frem igen. Det betyder, at for eksempel restauranten, som primært betjente turister, har for lidt at lave. Den danske støtteforening kan heller ikke komme på besøg, men har lavet en webshop i Danmark, hvor man kan købe Kologh Nabas produkter.