Fængselshåndbogen
Sådan sidder man bedst i fængsel
"Ryk direkte i fængsel." Den bemærkning kender vi fra Matador-spillet, hvor den højst afføder en skæv grimasse. I den virkelige verden er det til gengæld en stor omvæltning, hvis du selv - eller en du holder af - pludselig sidder i et arresthus eller et fængsel, hvad enten det er selvforskyldt eller ej. Med Merkur Fondens støtte er der nu udgivet en håndbog, som skal hjælpe dem.
Hvert eneste år bliver flere tusinde danskere varetægtsfængslet eller idømt en fængselsstraf. For hver og en af de indsatte, er der flere pårørende - familie, venner, naboer eller kolleger - der bliver påvirket i større eller mindre grad. Alligevel er det at rykke i fængsel, og hvad det egentlig indebærer, ofte ikke noget, vi rigtigt snakker om. Fængselsophold kan opleves som tabu, både for de indsatte og deres omgangskreds, og det gør det svært at trække på sit netværk og få gavn af andres erfaringer og støtte.
Men politi, retssystem og fængselsvæsen er et stort, indviklet system med mange aktører. Hvis man ingen viden har og tilmed befinder sig i en presset og stressende situation, kan det være meget svært at bevare overblikket. Fængselshåndbogen giver derfor et overblik over hele processen, lige fra anholdelsen, til retssagen, dagliglivet bag tremmer, et svært familieliv og kontakten til børn og ægtefæller, og til løsladelsen. Der er desuden en ordbog over de begreber og det persongalleri, der møder de indsatte og deres pårørende undervejs. Håndbogen kan læses fra ende til anden, eller den kan bruges som opslagsværk til de relevante passager.
”Fængselshåndbogen” udgives som bog og er allerede uddelt til en række relevante organisationer og forsvarsadvokater. Den udgives samtidig digitalt til gratis download på www.fængselshåndbogen.dk. Bogen er skrevet af Andreas Rasmussen, som selv har været varetægtsfængslet og nu er journalist. Forlaget er det lille forlag Hydra Bøger. Både forfatteren selv og forlaget har arbejdet frivilligt på projektet.
Mange indsatte har en mangelfuld skolegang bag sig. Det stiller krav til formidlingen. Der er derfor gjort en særlig indsats for at gøre bogen læsevenlig, både mht grafik, layout og sprog, og bogen er prøvet af på de relevante grupper for at sikre, at indholdet blev så forståeligt som muligt.
Merkur Fondens støtte er gået til at sikre denne læsevenlige layout og grafik