En overraskelse på havnen i Århus

Byen Blomstrer

Blomsterenge, rewilding, skovhaver, biodiversitetsprojekter, insekthoteller… Der er mange initiativer i gang for at skabe mere naturligt liv på byområder, der før var domineret af græsørkener – eller områder, som var helt golde. Ved Domen på havnen i Århus er foreningen Byen Blomstrer med entusiasme og Merkur Fondens støtte gået i gang med et overraskende projekt.

Projektet på havnen har til formål at fremme naturen både i vandet og på 2000 m2 af havnens areal omkring domen. Desuden sigter de på formidling af natur på flere måder. I et samarbejde med kommunen er der lagt en plan for indretning og beplantning af de 2000 m2, og entusiastiske naturnørder i foreningen kortlægger nøje de arter, der forekommer både over og under vandet. Over vandet er der tale om et næringsfattigt og lysåbent område. En naturtype, som det meget opdyrkede Danmark er ret fattigt på, men som til gengæld kan blive meget artsrig både mht. planter og insekter, fugle og andre dyr.

En solrig aprildag plantede medlemmerne af foreningen en masse hjemmehørende buske og planter, hvilket forøgede artsrigdommen med omkring 50 arter, som hver især vil understøtte yderligere liv. Nu venter foreningen på insekternes og andre dyrs indtog – ”Vi forventer et fantastisk spektakel af summen og fuglefløjt hele sommeren igennem. Med fondsmidler og en masse knofedt er græsplænen på havnen blevet forvandlet til en oase for byens væsener, både menneskelige og ikke-menneskelige.”

Århus’ indbyggere og gæster forventer ikke at finde natur på havnen, og kun få kender til projektet. Men Domen tiltrækker gæster til mange begivenheder, og havnen i sig selv tiltrækker folk. Det betyder, at det lille stykke natur bliver en særdeles positiv overraskelse for mange besøgende. Det giver formidlingsmuligheder, som skal udnyttes. Foreningen vil både lave passiv og aktiv formidling. Passiv i form af finurlig skiltning og anden mulighed for fordybelse. Aktiv i form af planlagte begivenheder på havnen, så interesserede bliver klogere på, hvad der sker på havnen og hvad de selv kan gøre i haver og altankasser.

Foreningens vision går videre end til havnen. De ønsker at inspirere til at forbedre naturen og biodiversiteten i hele Århus. Foreløbig er der et samarbejde med folk med tilknytning til Godsbanen i Århus, som arbejder med noget tilsvarende. Næste skridt er at udrulle et planlagt samarbejde med Botanisk Haves Venner. Haven har udlagt et stykke til ”vild” natur, og i et kommende projekt skal Byen Blomstrer komme med forslag til forvaltningen af dette område.