Biodiversitet og kulstoflagring
Særdonation til lindeallé og sø
Foreningen Andelsgaarde har store bæredygtige ambitioner. På gården Brinkholm ved Hårlev på Sjælland er der nu skabt mulighed for at bidrage til større biodiversitet og kulstoflagring samtidig med at produktionen udbygges. Med en stor gave fra en anonym donor ser foråret lidt lysere ud for Brinkholm.
Gaven blev til virkelighed fordi en donor havde et ønske om at donere til gavn for natur og særligt natur i kulturlandskaber. Donor ønskede Merkur Fondens hjælp til at finde en modtager af gaven, der kunne opfylde de kriterier. Efter konstruktive dialoger blev det klart, at Andelsgaarde for donor fremstod som et godt projekt, og Andelsgaarde søgte Merkur Fonden om støtte til et projekt på gården Brinkholm, som donor fandt interessant. En særdonation var blevet virkelighed.
I fremtiden vil man derfor igen kunne se lindetræer i Store Linde, når en 750 meter lang lindeallé er etableret og det vil både insekter og fugle nyde godt af. Træalléer hører det midt/sydsjællandske kulturlandskab til, så også af kulturhistoriske årsager har en stor træallé haft høj prioritet.
Også viber håber man at kunne tiltrække og få til at etablere sig, når en lavning i marken, som er vanskelig at dyrke, omlægges til en egentlig lavvandet sø. Der har tidligere været sø/vådområde på stedet.
På Brinkholm er det til daglig Nikolaj og Zoe der arbejder med fokus på at producere mad til mennesker frem for foder til dyr. Brinkholm er kendetegnet ved regenerative, pløjefri og økologiske principper og der dyrkes mange slags grøntsager, urter og blomster.
Gårdens mølleri forsynes af korn fra egne marker. Forvalterparret brænder for den bæredygtige omstilling, og Andelsgaarde kan med særdonationen komme i gang med de første skridt i den ambitiøse og langsigtede plan der skal sikre høj biodiversitet og effektiv kulstoflagring på Brinkholm.
Jorden er fundamentet
At høste sunde og næringsrige fødevarer på Brinkholm kræver et mangfoldigt og aktivt mikroliv i jorden. Jordens mikroorganismer fodres af levende planters udskillelse af sukkerstoffer, samt døde og nedbrudte organiske materialer. Med intensiv brug af grøngødning og efterafgrøder sørger Nikolaj og Zoe for, at der altid er mad til regnorme, biller, bakterier, svampe og meget andet. Jorden bliver kun bearbejdet i de øverste lag, så svampehyfer og andet liv ikke bliver ødelagt og kulstof kan blive lagret. 1/3 af jorden lægges hvert år til hvile, så der ikke høstes nogen afgrøder. Der bliver sået grøngødning, som skal holde jorden dækket og holde mikrolivet aktivt.
Fakta om særdonation:
Merkur Fonden formidler gerne kontakt og medvirker ved idéudvikling, hvis du har særlige ønsker til hvilke dele af fondens formål, du gerne vil støtte.